Bemutatás

Szolgáltatásgazdaságtan profilú szakirányunkat 2002-ben indítottuk és 2010-ben kapott először akkreditációs minősítést.

A szakirány célja olyan versenyképes közgazdászok képzése, akik magas szintű és korszerű ismeretekkel rendelkeznek a dinamikusan fejlődő szolgáltatóipar (turizmus, kereskedelem, bank és biztosítások stb.) különböző területein.

A képzés iránti érdeklődés forrása az, hogy a fejlett országokban a szolgáltatások különböző területein dolgozók száma eléri, sőt több országban meg is haladja a foglalkoztatottak 70%-át. Ezen tendencia hatásai érezhetőek Romániában is, ahol egyes szolgáltatóipari ágazatokban máris munkaerőhiány van és egyre nagyobb igény tapasztalható az ilyen profilú szakot végzett közgazdászokra.

Egy másik igen fontos vonzóerőnek számít a lendületesen fejlődő turisztikai iparág egyre növekvő közgazdász igénye. A kis- és nagykereskedelmi áruházláncok (hypermarketek) terjeszkedése a közeljövőben hasonlóan növekvő tendenciát mutat és sok munkahelyet fog kínálni a kereskedelem iránt érdeklődő hallgatóinknak.

Fontos megemlítenünk, hogy a Romániában jelenleg a legjobban fizetett banki, biztosítási, pénzügyi munkakörökbe (állásokba) is a szolgáltatóipar folyamatait kiválóan ismerő közgazdászokat keresnek. Hallgatóink gyakorlati képzését szakmai gyakorlati lehetőségek felkínálásával tudjuk elősegíteni, hogy bankokban, utazási irodáknál, szállodákban, kereskedelmi láncokban stb. elsajátíthassák választott szakmájuk csínját-bínját.

A tananyagot úgy állítottuk össze, hogy hallgatóinknak olyan szaktudást adjunk át amely biztosítja, hogy több nyelven (magyar, román, angol, német illetve francia) tárgyalóképes, magas szintű szakismeretekkel és akkreditált egyetemi oklevéllel rendelkező közgazdászként, sikeresen tudjanak karriert építeni.